tisdag 7 januari 2014

Bokrecension: Vampyrstickning av Genevieve Miller

Köp den på Adlibris, Bokus, Bokia
eller CDON.

Vampyrstickning : sticka med inspiration från Twilight, True Blood och Vampire Diaries

Jag har alltid tyckt om att sticka, så det känns lite extra roligt att stickning blivit så ”inne” under de senaste åren!
Boken Vampyrstickning, sammanställd av Genevieve Miller, har några år på nacken: originaltiteln Vampire Knits - Projects to Keep You Knitting from Twilight to Dawn gavs ut redan 2010, och kom i svensk översättning 2011. Men vad gör väl det när det handlar om nåt så tidlöst som vampyrer? ;)

Vampyrstickning innehåller 28 olika mönster från 18 olika designers, allt ifrån större ambitiösa projekt som koftor och tröjor till mindre saker som halsdukar, vantar, sockar, kuddfodral och väskor; till små accessoarer som örhängen, pannband och armband. Svårighetsgraden varierar från enkelt till måttligt avancerat, men som vanligt när det gäller stickning brukar det ju vara så att även en relativ nybörjare kan med hjälp av tålamod, ihärdighet och instruktionsvideor på webben klara av det mest oväntade..!

De mest populära:

- Täckande kraghuva för nattens äventyr av Julie Turjoman 
- Sagolik kofta med huva av Cirilia Rose
- Minicape för frusna vampyrhjärtan av Ashley Fay
Det jag verkligen gillar med den här boken är att det märks att den är gjord av stickare, för stickare. Vampyrstickning är inte ”bara en kul grej”, utan en riktigt bra och välgjord stickbok. Projekten är snyggt designade med tydlig vampyrkänsla och är praktiskt användbara, utan att bli teaterkostymaktiga eller överdrivet konceptuella. De har lyckats jättebra med att få stor bredd på innehållet; flera av accessoarerna skulle passa även personer som föredrar en maskulin, okomplicerad och relativt återhållsam stil, vilket är rätt sällsynt i stickböcker generellt sett, så det tycker jag de ska ha extra plus i kanten för.

Mina personliga favoriter:

- Blodstopparhalsduk av Genevieve Miller
- Varulvsmössa av Abigail Horsfall
- Pulsskyddare av Kathie Pendry

Bilderna och layouten är också en av bokens starka sidor. Det ju som bekant inte alltid så lätt att få till estetiskt snygga och stylade foton som samtidigt belyser konstruktion och andra tekniska detaljer på ett tydligt sätt. En varm eloge till fotografen Heather Weston!

- Blodiga Sockor av Kimberly Dijkstra

- Vampyrväska av Marilee Norris
- Bellissimavantar av The Worcester Knitting Company

Jag har själv inte stickat så mycket från denna bok (än!), annat än att jag påbörjat ett par sockar, så jag kan inte kommentera hur pass välskrivna beskrivningarna är överlag, men läser man igenom dem så känns de väldigt tydliga och lagom detaljerade. Kollar man runt på Ravelry*, så ser man dessutom att mönstren överlag fått mycket bra betyg av de som stickat efter dem.
Några av mönstren finns att hitta gratis på engelska på webben, här exempelvis:


Sammanfattningsvis kan jag inte annat än varmt rekommendera denna bok :)

* Ravelry.com är en fantastisk resurs för alla som stickar och virkar, och det är helt gratis att bli medlem. Här finns ett gigantiskt bibliotek över mönster (många av dem för gratis nedladdning!) och garner, diskussionsforum, riktigt bra funktioner för projektdokumentation och mycket mycket mer. Huvudspråket är engelska, men delar av innehållet finns på många andra språk, till exempel diskussionsgrupper och mönster på svenska.

Alla bilder (c)2010 Känguru/Potter Craft.

// Av Em

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar